Selecteer een pagina

De Bloemmolens, waarin het vroegere museum Westoria was ondergebracht, staan al twaalf jaar leeg. Nu lonkt er eindelijk nieuw leven voor het gebouw. De eigenaars, Verdium Development uit Harelbeke, starten een masterplan op om de site een nieuwe bestemming te geven.

De Bloemmolens zijn industrieel erfgoed, net als de machines die in de torens staan. “Het gebouw werd na de Eerste Wereldoorlog gebouwd”, vertelt mede-eigenaar Diederik Vervisch. “Het bestaat uit twee torens die verbonden zijn door een glazen sas. In de ene toren werd het graan opgeslagen en in de andere werd het gemalen. Wat we met de herbestemming beogen, is een gemengd project. We willen enerzijds een residentiële functie voorzien en anderzijds een werkplaats, een niet-residentiële bestemming dus. Daarom hebben we CS Erfgoedstudio uit Oostkamp en PM Architecten uit Ronse onder de arm genomen. Doordat zowel machines als gebouw beschermd zijn, belooft het een lange procedure te worden voor alles rond is. Eerst zullen we een masterplan opstellen, maar een planning kunnen we nog niet geven.”

Intussen zijn de eigenaars de buurt aan het verkennen en maakten ze op die manier kennis met 4AD. Op de vraag van 4AD om er het project Stad Onderstroom te laten plaatsvinden, gingen ze graag in. “Dat zijn precies het soort evenementen waar wij graag aan meewerken”, zegt Diederik Vervisch. “Betrokken zijn bij de buurt vinden wij heel belangrijk. Eens alles een vaste vorm krijgt, willen we ook zelf zaken organiseren.”

(kw.knack.be op 06/06/2019 door ACK)