IEPER De Westhoek is al lang niet meer wat ze geweest is: een ietwat achtergestelde uithoek van West-Vlaanderen met vooral landbouw als belangrijkste activiteit. De voorbije decennia zijn ook de ondernemers gelinkte activiteiten zich danig gaan ontplooien. Voka ziet dat vele economische indicatoren in de Westhoek zich in stijgende lijn bevinden en wil dat ook zo houden in de komende jaren.
Enkele bijeengesprokkelde cijfers tonen aan dat de Westhoek het goed doet. Sinds 2014 steeg het aantal jobs in de het arrondissement Ieper continu. Volgens de laatst beschikbare cijfers waren er daar zo’n 38.308 mensen aan de slag. De drie belangrijkste sectoren inzake tewerkstelling (metaal & mechatronica, voeding, chemie) gaan er zelfs op vooruit in vergelijking met 5 jaar terug. “Een tastbaar bewijs van het beter economisch klimaat”, aldus VOKA. Ook in de hoogtechnologische sector doet de Ieperse regio het opvallend goed. VOKA stelt ook een opmerkelijk daling vast van het aantal werklozen. Dat had een nadeel: spanning op de arbeidsmarkt, wat dan weer gecompenseerd werd door een record aantal interimjobs. De totale omzet van alle Ieperse bedrijven samen steeg van 7,3 miljard euro naar 7,7 miljard.
VOKA wil dat de hele Westhoek -dus ook de steden Poperinge, Diksmuide en Veurne- op de ingeslagen weg verder gaan. Onderlinge samenwerking tussen de vier steden wordt warm aanbevolen, net als ondernemersvriendelijke stadsbesturen, zodat er van de regio een grote aantrekkingskracht uitgaat. VOKA ziet voor de Westhoek ook een belangrijke thema weggelegd: ruimte om te ondernemen.
(bron: Karel Cambien, Made In West-Vlaanderen 2019)